Monday, May 10, 2010
resepi ayam masak merah
di kala bulan exam..nafsu makan makin mebuak2..bila nak makan semua nak sedap...so saya nak berkongsi ayam masak merah nie mengunakkan bahan2 yg available di tanta
bhn
ayam
bawang putih
kunyit
kayu manis(di jual kat fattahllah)
bunga cengkih(di jual kat fattahllah)
minyak
garam
gula
cili kering(ade jual kat awwal bah..bkn cili serbuk..x sdp kalo guna cili serbuk)
bawang merah
sos tiram (di jual kat fattahllah)
cara-cara
1.blender bawang putih ngan kunyit
2.lepas tue korang perapkan ngan ayam(lagi lama lagi sdp)
3.goreng ayam tue
4.bubuh minyak, tumis kayu manis ngan cengkih(bau sedap)
5.bubuh bawang merah yg diblendar ngan bawang putih
6.bubuh cili kering yg diblendar kering
7.bubuh sos tiram
8.bagi semua benda nie masak
9.lps tue bubuh ayamyg digareng tadi, gula dan garam
10.bagi masak...lps tue tutup api dapur
kuantiti bhn tue pndai2 lah...ikut perut masing2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment